黃易群俠傳M脫機外掛應用程式黃易神行

[建議] 獵人的攻略

傻幻影 發表於 2008-4-14 21:28:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |
首先,獵人係遠攻既職業,只要比人埋身就好難打落去,所以要有一定技術

先講講加點方式,

個人絕對認為 全專.全敏 係好難用(並非指廢)

全專,打怪下下係好痛,但係組隊時成為全隊首要攻擊目標,完全冇防守,高lv怪 幾下可以ko 你,

全敏,初期配上高lv 高攻擊弓 打同lv 係有不錯的攻擊力,但係去到40up 以上既怪 跟本好難打過百,
         除非用高攻火槍才有機會打百多,但係一隻怪千幾二千幾血,要打幾多下??

半專半敏(1專1敏) ,依個方法初期好弱,敏唔夠閃,攻又唔攻,唔卡怪/唔屈怪 肯定 死緊,但係過左40up
                                  換到攻,敏裝,係一個實力非凡的獵人

主專次敏(2/3專1敏)  有一定攻擊力,但係加咁小敏就不如唔好加吧,唔建議使用

主敏次專(2/3敏1專) 能經常閃怪,難死,而且攻高,配上拉怪 拖怪方式超快,
                                   我極力推薦依個加法,我都係用依個加法@@"

前期+敏,後期+專,  依個+法都係唔錯既加法,建議敏+到30,然後+專到30~40,再+番敏
      去到30敏既時候配上裝備而能閃很多怪,加上有專注關係,清怪速度也很強

前期+專,後期+敏,加法同上,把敏同專掉轉,依個加法有利前期升lv,幾下秒怪,怪都埋唔到身就死,
                              到2x既怪就有點麻煩,但係還可以的,開始加番敏黎補救也不會遲,但到後期敏也不夠閃
                           有錯覺像浪費了30點敏

仲有其他加點方法,但係依幾種就係最常見!!

技能分析:

遠端武器就一定要10,無論係弓定槍,

分歧點就係依到, 如果玩弓的(轉左做狙擊手都仍然玩弓)
就+爆所有弓技吧

一開始先點lv10 遠端,然到lv5 2連,之後+爆冰箭,再+番2連,流星箭雨可以學下~帶低lv 升 用唔錯
奮起同埋疾風步就係最後先加
毒箭依招不建議使用,除非貪玩-0-""
如果係玩狙擊手既話 就建議
10遠端 2連箭 5冰箭 就留點
(依個係人人都一樣既加法,冇咩好講)

升lv 的方式:

唔同既加點方法 有唔同既升lv方法

如果先點敏既人 建議 唔好係陸地升,因為攻太低,反而升得慢,轉去海打下海草,存下錢買裝吧,
15lv出海打海草,打到30lv (我自己都係),之後換30lv 裝 就可以番陸地打,如果用弓就可以去打野豬
冇記錯單p 56~58x 一隻,用冰箭拉黎打真係好快,換左裝應該打到百幾 一下

如果先點專既人 就一路 係陸地升,大約搵比自己高2lv 既怪黎升就夠打,出海反而比陸地慢!!

升lv的技術:
獵人無法係近距離戰鬥係人人都知,所以就一定要拉怪/卡怪
卡怪就係最簡單,可惜要有樹/建築物
拉怪 即係指 用冰箭 有一個距離 黎射

卡怪可能有人唔明,好似下面個圖咁

|=建築物 /樹      .=人物  ,=怪

︳
    ︳
,   ︳ .   
    ︳
    ︳

之後就可以狂射 怪又扣唔到血了!!

何足道 秘笈::::

依個係我自己一個人發理,廳該知既人都好小, 有好多職業都可以咁做 亦都可以做到唔扣血
明唔明就睇你自己了!!
每隻怪 都有佢 可以去到既距離,只要你個人物企係佢最大距離再遠多1格,隻怪就會停左係最大
距離附近而唔打你,咁你就可以 打佢 而唔扣血~無論在空地定係森林,都可以打怪唔扣血了

可以用下圖表示

,=怪 。=人 ︳=隻怪可行距離   #=怪會行到既地方

︳︳︳︳︳︳︳︳︳︳
               ︳          ︳
              ︳            ︳
             ︳              ︳
            ︳       ,   #### ︳。
             ︳              ︳
              ︳            ︳
               ︳          ︳
                ︳︳︳︳︳︳︳︳︳︳

人只要企係 ︳(怪可以既距離) 再遠多1步,咁就會係 # 依幾個位行來行去
依個時候你就可以慢慢打佢了^^

獵人升lv的速度:

無論幾時,全專獵一定比全敏獵升得快,但係如果敏配專咁加上去既獵 係應該升得最快的
專敏獵 可以做到 打得耐,快 
雖然有d人會話,攻又唔夠專獵高,閃又唔夠敏獵閃,咁廢有咩用,兩頭唔到岸
但係依d 可以靠裝黎補救, 專敏獵 既敏 已經夠險,只要普通既裝都可以閃到同lv的怪
而且清怪速度幾快,就算真係中都係1∼2 下

如果拎獵人 黎比 雙劍巨劍 邊個升得快,我可以講冇得打,大家唔同職,唔同技,
冇話邊個升得快唔升得快,高lv又唔代表勁,所以唔好再問邊隻職最易玩,升得最快了

獵人pk分析:

因為依家好小人pk,所以好難講佢幾勁,但係可以照佢d技黎睇下

無論係 弓 定 槍 都有慢人既技,基本上就可以同人保持距離
但係如果技術唔好,比人追到既話 就可以話係等死!!
利用手狙同腿狙既配答 再加上距離,獵人可以話係十分強的職業!!

最後,雖然依到只係好粗淺咁講講獵人
但係都希望幫到成日問 咩職勁,咩職好玩,獵人點加點 依d問題既人

因為我(南丫島,何足道) 係原創,希望未經我同意既人 唔好轉貼係其他論壇,謝謝!!

在這補充項鍊介子的配備!

玩唔同既加點方式就要配唔同既 項鍊介子

如果玩 全專/主專既, 反正都閃唔到啦,閃唔閃介都冇用,如果+攻既話,全專就已經夠攻,唔需要囉
                             所以我建議用 爆擊介子 ,因為爆擊是你打怪的扣血量乘2唷!!
                            項鍊則配搭 回sp的,因要射得怕,要用冰箭/腿狙拉開距離 所以要用很多魔拉!

玩全敏既,  閃都閃晒,就係打怪唔痛, 直接配備高級+攻介子 / 爆擊介子        (本人試過效果,
                    初期裝比較廢既時候 +攻介子係好用d,但如果有勁裝就係爆擊介子比較好)
                  項鍊一樣是配備回sp,因為 同上吧!

主敏次專就有點不同, 不要選擇 +攻介子, 可以用爆擊介子, 打怪比較爽點,項鍊也是一樣

獵人是把距離拉開,盡量不被怪怪打中,所以就唔洗配+物理防既 介子

============

如果覺得不錯給個回覆吧!!    有建議或疑問的也歡迎提出來歐!!

收藏收藏 分享分享 讚 幹 分享分享 FB分享

s212620 當前離線
熱心
40 值
嘉獎
0 次
違規
0 次
論壇幣
69 幣
聯合幣
0 枚
幸運鑽
0 顆
招待卷
0 點
查看詳細資料
s212620 2008-5-8 19:49:19

補充補充...技能點法...

獵人二轉後,是狙擊手
關於技能如何點,也是一門學問
一般來講新手沒有多多翻文,看技能怎麼點,是很容易點到不必要的技能
偏偏這技能點下去後,沒有辦法洗掉
所以我來給大家一點小小的建議吧^^

首先在獵人時期:

☆遠程兵器熟練10 ──

說明:提高裝備遠程武器的攻擊力
效果:每升一級提高2點的攻擊力

★連擊箭2 ──

說明:對目標進行連續兩次攻擊
效果:等級1時為1.7倍普通攻擊傷害,每升一級提高15%的攻擊力加成

☆疾風步4 ──

說明:提高移動速度
效果:每升一級提高2%的移動速度

★奮起1 ──

說明:提高自身攻擊速度
效果:等級為1時提高11點,以後每升一級提高1點,持續15秒

☆冰凍箭5 ──

說明:利用附帶寒氣的箭遠距離對目標造成傷害,並降低其移動速度
效果:給予敵人1.2倍的攻擊傷害,另外減低敵人的移動速度,效果隨技能等級級別提升而提升

♥會剩下一些技能點對吧?把它留下來點二轉技能吧!

二轉後狙擊手的技能:

★火槍熟練10 ──

說明:提高裝備火槍時的攻擊力
效果:每升一級提高最大攻擊力10點,最小攻擊力6點

☆腿狙〈基本點到5,後期若要練高建議點到10〉──

說明:破壞目標的腳部組織,從而降低其移動速度和閃避率
效果:等級1時降低20%的閃避率,50%的移動速度

★手狙〈基本點到5,若想進攻亂鬥或是PK場的話建議點到10〉──

說明:破壞目標的手部組織,從而阻止其使用技能並降低其攻擊力
效果:等級1時降低20%的攻擊力,阻止目標使用技能,持續5秒,每升1級持續時間延長0.5秒

☆暴頭〈建議先點到5,後期要練高再點到10〉──

說明:依精確的射擊,直接對目標的頭部造成傷害,可以無視其防禦力並對剩餘的HP造成百分比傷害加成
效果:等級1時造成350點無視防禦力的傷害,並附加目標當前HP5%~10%的額外傷害,每升一級提高30點傷害

★燃燒彈〈唯一的範圍攻擊,依個人需求點〉──

說明:使一定範圍內的地面燃燒,對群體目標造成傷害,並使其燃燒
效果:地面燃燒10秒,等級1時每秒鐘造成33點的傷害,每升一級提高3點傷害,命中後目標持續燃燒10秒,每秒造成10點傷害

點法大致上就醬啦~"~

傻幻影 當前離線
熱心
119 值
嘉獎
0 次
違規
0 次
論壇幣
137 幣
聯合幣
0 枚